2014.Augusztus 23-24, Gyomaendrőd. Mindíg nagyon várom Gyomát, ez maga a BULI. Mivel Gyula egy tüdőgyulladásból lábadozott kifelé, Ő most nem jött velünk. A sok itthoni munka miatt nem tudtam - pedig szerettem volna - Pénteken elindulni. Pénteken csak arra maradt időm, hogy kipróbáljunk egy új hajót, amivel Peti akart indulni. A parton jól működött, de a vízben terhelés hatására leállt. Este még telefonos segítséget kértem, de kipróbálni már nem volt idő. Szombaton korán hajnalban indultunk, mert a verseny előtt úgy szerettem volna oda érni, hogy ezt a hajót is kipróbálhassuk és én is mehessek egy-két kört, merthogy Gyomán nem a szabvány NAVIGA pálya, hanem egy egyedi pálya lett felépítve. Jó volt az időzítés, kb. 1/2 9-re értünk oda. Gyorsan üdvözöltem a már ott levő ismerősöket és már vettük is elő a hajóinkat. Elsőnek Peti új hajójával kezdtünk. Egy X-Car 45-ös programozható szabályzó került bele. A pénteki telefonos segítség alapján üzemmódot váltottam rajta - LiPo-ból NiMH-ra - és vízre raktuk. Petinek a hajóval és a pályával is egyszerre kellett megbarátkoznia. Közben én a 100M-et raktam vízre. A pálya elején volt egy kapu, amin a versenyzőhöz viszonylag közel, a parttal párhuzamosan kellett áthaladni. Az volt benne a tréfás, hogy elég közel volt előtte is és mögötte is egy kapu, persze eltolva. Így elég szűken kellett erre a kapura rákanyarodni. Ilyen típusú kapu nincs a szabvány pályán, ezért szokatlan volt. Hiába volt közel, nehéz volt bevenni. A két távoli kapu nem volt különösebben nehéz, csak arra kellett figyelni, hogy jól el kellett távolodni a kaputól és úgy visszafordulni. Így már elég hely maradt még a lomhán forduló hajóknak is a rákanyarodásra. Aki szűk ívben próbált nagy vagy hosszú hajóval manőverezni, az csúnyán mellé ment. Szóval ezt a két részt párszor végig hajóztam gyakorlásként. Ez alatt folyamatosan mértem Peti hajójának üzem idejét is. Mikor már több mint 20 perce vízen volt, tudtuk, hogy ki fogja bírni az akksija is a futamot.
Aztán jöttek a szokásos dolgok. Kirámolni minden fontosat, nevezési lapot tölteni. Közben egyre több versenyző érkezett, gyorsan elfogytak az asztalok. A megnyitó időben elindult, utána a gőzhajók tettek egy tisztelet kört az elhunyt modellezők emlékére. Ismét nagyon sok nevezés volt, pedig megint hiányoztak páran. A női versenyzőkön kívül 50 hajó nevezett be a nappali futamokra. Mivel az időjárás elég bizonytalannak ígérkezett, ezért Szombaton mindenki két futamot teljesített. Vasárnapra pedig a harmadik futam maradt az F2, F4B és F4C kategóriákban. Szokás szerint az ifikkel kezdtünk, közben folyamatosan zajlottak a műszaki bírálatok. Petinek hibátlanul vezetett, begyűjtötte az első 100-asát ezen a versenyen. F4A-ban én is 100-ast mentem a tolóhajóval és Peti is az új hajójával. Aztán a Tb.100M-mel is 100-ast vezettem. Volt értelme a reggeli gyakorlásnak. Ezalatt kiírták a műszaki pontokat is. Meglepetésemre én a 100M kapta a legtöbb műszaki pontot. Az első futamban rajtam kívül többen is 100 pontot vezettek. Ekkor már elkezdtem kicsit számolgatni. Az OB-n Németh Imre vezetett, én voltam a második kevesebb mint 1 pont hátránnyal. De Imre nem jött el, tehát csak a leggyengébb eredményemnél kellett egy kicsit jobbat mennem és megvan az országos bajnoki cím. Eddig jók voltak az esélyeim.
A futamok alatt volt azért idő beszélgetni és nézelődni is. Hüvös Feri elhozta azt az új hajóját, amivel az EB-n indult, a KALINYIN-t. Kíváncsian vártam, hogy úszik. Nagyon jól mutatott szárazon is, de a vízen is nagyon szép volt. De számomra a legmeglepőbb a fordulékonysága volt. Ha nem is sarkon, de nagyon kis sugarú körön képes volt kanyarodni.
A víz majdnem tükör sima volt, csak ritkán volt rajta egy pici fodrozódás. Ez persze megkönnyítette mindenki dolgát, viszont az egyedi pálya itt-ott okozott problémát. Ennek ellenére szépen gyűltek a 100-as eredmények.
Rendkívüli esemény alig akadt. Egy leesett hajócsavar és egy kimentett hajó mindössze. No meg Misi ejtette el a felfűtött gőzösét a stégen, ami majdnem elmerült a mély vízben. Szerencsére még időben utána kapott, a hajó megmenekült.
A délutáni második futamot is mindketten mind a négy hajóval hibátlanul vezettük le. A sok versenyző ellenére a szervezés nagyon jó volt, folyamatosan volt hajó a vízen. Emiatt a vártál hamarabb lett vége a szombati futamoknak. Utána Feri megtartotta a szokásos év végi megbeszélésünket, ahol egyeztettük a jövő évi versenynaptárat. A jövő évi magyarországi Világ Bajnokságról is további részleteket tudtunk meg.
Aztán egy gyors sátorverés következett, mert ekkor már volt hely. Akik nem neveztek be az éjszakai futamra, elmentek az autójukkal a szállásukra a városban.
Az éjszakai futamra mi nem neveztünk be, mert az otthoni kapkodásban nem volt időm előkészülni világítással. Így nyugodtan megvacsoráztunk és néztük a készülődést. A hajók világításának többsége persze rögtönzött volt, de néhány nagyon profi módon lett elkészítve. Nekem mindig tetszik Tardi Sanyi hajója kivilágítva, de Kelemen Tibi gőzhajójának rejtett LED világítása nagyon exkluzív volt. Viszont rajtunk kívül a szúnyogok érdeklődését is sikerült felkelteni. Mindenki vagy ádázul csapkodott vagy nyakig beöltözött. Napközben csak egyszer kellett hajót menteni, de most éjszaka is sor került rá. Ez külön látványosság volt. A sötétben a sötét mentő csónakkal megtalálni a meghibásodott hajót a pályán nem volt semmi. Másnap beszéltem Fejér Karcsival az okozatról. Kiderült, a hajócska olyan kicsi akksival volt felszerelve, ami az ideiglenes világítással megnövekedett fogyasztást már nem tudta kiszolgálni és egyszerűen lemerült futam közben.
Éjszaka volt egy kis eső, de reggelre szinte alig volt már nyoma. Csak a vízen úszott több törmelék, nád, levél. Meg balról feltűnt egy úszó nádsziget is. Mivel ide-oda cirkált, azon viccelődtünk hogy vajon ki irányíthatja? Mi Számadó Pitára tippeltünk, de persze senki sem irányította. Viszont Kelemen Tibi türelme fogyott el leghamarabb és a mentőcsónakba szállva az evezővel kitessékelte a partra a nádcsomót.
A 9-órai kezdéskor többen is hiányoztak. Kicsit késve, de nem lekésve semmiről, befutottak. Kiderült, hogy úgy emlékeztek, csak 10-kor kezdünk.
Tardi Sanyinál láttam szokatlanul nagy gépészkedést reggel. Valami kontakt hibája adódott a vevőnél. Sorra próbálta a vezetékeket, alkatrészeket mozgatni, hogy kiderüljön a hiba forrása. Szerencsére sikerült életet csiholnia bele, folytatni tudta a versenyt.
Vasárnap már csak a három futamos kategóriáknak kellett úsztatniuk. Így Petinek nem kellett futamba mennie. Nekem viszont igen az F2B-vel. Mivel a víz megint majdnem tökéletes volt, ismét 100 pontot gyűjtöttem.
Ezzel majdnem eldőlt minden. Nagyon erősre sikerült a végeredmény a sok 100 pontos futam miatt. Ifiben az első két helyért /mindketten 200 pontosak/ és F4A-ban is /az első három helyen 200 pontosak/ szétdobást kellett csinálni. A nehezítés az volt, hogy a pályát tükrözött útvonalon kellett teljesíteni. Ifiben Máténak sikerült jobban, így Ő lett a győztes. F4A-ban Feri, Szujó Zoli és én csináltuk a szétdobást. Először Zoli ment, Neki ismét hibátlanul sikerült. Utána Feri és én következtünk. Mi mindketten belezavarodtunk a tükrözött pályába, de pont ugyanazokat a hibákat vétettük. Ezért mi ketten még egyszer mentünk. Itt már jobban sikerült követni a kapuk sorrendjét. Feri hibátlant ment, nekem a kikötésem lett -5 pontos.
Így végül F2B-ben 3db 100 pontos futammal első lettem, F4A-ban viszont 2db 100-assal a szétdobásban vétett hibáimmal "csak" harmadik.
Ez az F2B-s eredmény pedig bőven elég volt a Magyar Bajnoki cím megnyeréséhez, F4A-ban nem lettem dobogós a Bajnokságban de Peti ifiben ezüst érmes lett.
Nagyon jó verseny volt, alig volt zökkenő, jó volt a szervezés ismét. Jövőre ugyanitt.