1

Téma: Események, melyekről lemaradunk...

Tisztelt Klubtársak!
Néhány észrevételem lenne a honlapunkkal kapcsolatban.(bár lehet, hogy ezt sem olvassa senki ?!)Valamiért nem használjuk a fórumot, pedig a kapcsolattartás és az információ szerzés legjobb helye lehetne. Azt hiszem ennek az oka az, hogy áttekinthetetlen. Van egy eseménynaptár a honlapon, egy csomó valótlan információval, miközben számos jelentős eseményről lemaradunk, mert az aktuális hírek nem jutnak el a tagokhoz. Az utolsó ( tegnapi ) találkozón is néhány fontos esemény bejelentésre került, de aki nem volt a találkozón, az nem is értesül ezekről. Javaslom, hogy az eseménynaptárban inkább az aktuális, egy-két hónapon belüli valós eseményekről kaphassunk tájékoztatást, mint mondjuk egy nem létező évadzáró vacsoráról. Örülök, hogy más is felvetette az egyesület modellezőinek munkáit bemutató galéria ötletét. Én ugyan nem egy országos lajstromot javasolnék, mint az már többször elhangzott ha felvetődött ez a téma, hanem már az is nagy eredmény lenne ha annak a cirka 30 embernek a munkái felkerülnének akik az egyesület tagjai. Üdv! Robi

2

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Pontosan mit tartasz áttekinthetetlennek a fórumon? Természetesen lehet a szerkezeten változtatni, csak eddig senkinek nem volt ezzel kapcsolatban észrevétele, én meg így gondoltam logikusnak.
Ha valaki értesül egy eseményről (vagy adott esetben ő a szervezője) és a lehető legkorábbi időpontban elküldi nekem az információt, akkor kiteszem az eseménynaptárba. Azt hiszem eddig talán egy eset volt, amikor egy előadó valamit jelzett az előadásának időpontjával kapcsolatban. Egyébként meg ha az jobban passzol, lehet itt is egy topic az aktuális eseményeknek, akkor bárki, bármikor írhat - bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy erre igény lenne.
A hajólajstromról meg volt szó sokszor, aztán valahogy konkrét ötletek végül nem jutottak el hozzám. Ha minden igaz, akkor most viszont talán elindult az ötlet kimunkálása is; ezt ugyanis azoknak kell elkezdeni, akik a modellező szakma részei.

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Én naponta többször is nézem az oldalt, hogy van-e frissítés... Ami pedig a találkozókat illeti, én már kértem, hogy utána legyen itt a fórumon, vagy a levelezőlistán egy írásos összefoglaló az elhangzottakról, hogy azok is képben legyenek, akik kihagyták a legutóbbi összejövetelt. Ezt mondjuk most el is lehetne kezdeni.

4

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Szerintem tejesen fölösleges ennyire szétbontani a fórumot, értem ezalatt a szekciók fórumait, ezen belül millió elhalt témát. Olyannak tűnik mintha kényszerből fórumoznánk. A jelenlegi formában akkor lenne értelme ha aktív lenne a társaság. Jobb ötletem nincs, de gondoltam Nektek talán van. Az eseményeknél én olyasmire gondoltam, hogy pl. a Tengerész laktanya emléktáblájának koszorúzásának a valós időpontját beírni, a Bauer kapitánytól kapott infót ( a Szabadkikötőben megrendezésre kerülő koszorúzás időpontja, ha esetleg a TIT testületileg megy, akkor a találkozó helye, ideje ), a zebegényi múzeum bontás stb... Amiről nem tudtunk, mert nem volt az eseménynaptárban, a Tengerészeti világnap , Duna ünnepe stb, stb...
Megértem, hogy nem ezek a legfontosabb események az egyesület életében, de valami közünk csak van hozzá. Andorral tökéletesen egyetértek, jó lenne ha a találkozókról valami rövid beszámoló felkerülne, mert több oszlopos tagja van az egyesületnek akik az elfoglaltságuk miatt nem lehettek jelen. Természetesen nem arra gondoltam, hogy ezt egyedül Te csináld, önkéntes alapon valaki megírná , Te felraknád.

5

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

A modellező galériáról meg pont azért tettem említést, mert az igény valós - és úgy tudom Jánosnál ott van az anyag-. majdnem egy évvel ezelőtt dobtam fel, akkor ez volt a válasz: " Országos Modell- és Makettjegyzék néven valami ilyesmi van tervbe véve, de egyelőre egy ekkora projektre nincs erőforrás."
Ekkora projektre nincs is szükség, mint említettem elég lenne a TIT modellezőinek a munkáit feltenni és a modellezők is csak ennyit kértek.

6

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Kedves Tagtársak!

Kérem szépen azokat az internethasználó tagokat, akiknek lehetősége van rá, hogy legyenek szívesek egy rövid összefoglalót feltenni ide a távollevő többiek kedvéért a legutóbbi klubfoglalkozáson elhangzottakról. Sajnos én nem tudtam elmenni, mert dolgoztam, ezért nem tudom elkészíteni.

Más: Én is minden nap fent vagyok a honlapon (és szomorúan látom, hogy bizony az oldalunkon - napi rendszerességgel legalábbis - tényleg nem történik semmi).

Ez azonban nem biztos, hogy egyértelműen probléma:

1) Egyrészt elég kevés az a honlap (a világon bárhol, bármilyen témában), ahol napi frissülés és naponta új információk vannak. A média-oldalakat, az időjárás-jelentést, a tőzsdei híreket és a közösségi oldalakat (facebook, iviw, twitter) leszámítva persze.

2) Másrészt, ha kevés a hír, az a közös felelősségünk (és lehet, hogy nem mutat mást, csak a valóságot arról, hogy mire van igényünk és mire nincs). Az internethasználóknak ugyanis megvan a lehetősége a honlap összes funkciójának a használatára: vagyis ha nem használjuk (idő, kedv, vagy nem tudom mi hiányában), akkor csak magunkra vethetünk és fel kell tennünk a kérdést, hogy pl.: a modellezőink miért nem kommunikálnak a saját egyesületi oldalunkon, míg más honlapok társalgó oldalain sokkal intenzívebben vesznek részt. A válaszokon ki-ki gondolkozzon maga, aztán - a magam részéről (és ha másnak is van rá igénye) - kész vagyok ezt megvitatni!

Ami az országos makett- és modelljegyzéket illeti: először 2007-ben vetettem fel a gondolatot. Sokaknak tetszett (az akkori kérdőíves felmérésben mindenki kifejezte a szándékát arra, hogy legyen ilyen), de képek, egyéb információk nem érkeztek. (A felkérés nyomán akkor egyedül csak Bicskei Jánostól kaptam igen tetemes és gazdag képállományt, amely azonban egyesületi tagjaink közül egyedül Ubul barátunk gazdag gyűjteményének egy részét - a harcjárműveket és nem a hajókat - tartalmazta. Ezen kívül csak egyesületünkben tagsággal nem rendelkező modellezők alkotásairól szerepeltek képek a gyűjteményben).

Pedig azóta elkészítettem és a klubban be is mutattam azt az adatlapot, ami tartalmazná a modellezők és elért eredményeik bemutatását, valamint amelyeket a hajóikhoz készíthetnénk a honlapra. Egy hajóról minimum 4 főnézeti kép + 2 távlati kép kerülne fel. Ez igény esetén részletképekkel tovább bővíthető.

Mivel a tagoktól továbbra sem jöttek digitális képek (még az internettel rendelkezőktől sem), néhányan nekiláttunk, hogy a kiállításainkon készítsünk képeket a tagok bemutatott hajóiról. 2009-ben a Múzeumok éjszakájára szervezett kiállításunkon például Hocza István tagtársunkat kértem meg, hogy szépen beállítva, egységes kék háttér előtt fotózza le az összes kiállított modellt az említett nézetekből. Ez akkor és ott csaknem 100 hajó vonatkozásában meg is történt! Vagyis István több napos munkával szorgalmasan teljesítette a kérésemet. Ezt az adatbázist - emlékeim szerint (bocsássatok meg, ha nem jól emlékszem) - átadtam webmesterünknek, Lehóczky Zolinak (ha mégsem, akkor ezt természetesen haladéktalanul pótolom).

A megjelentetést - annak módját, formátumát, stb. - illetően azonban egyetértek azzal, hogy ha ez még tényleg fontos a  tagoknak, akkor nekik maguknak is véleményt kellene nyilvánítani (legalább az érintett modellező tagozatnak). Már csak azért is, hogy a webmester a kívánságoknak megfelelően gondoskodhasson a megjelenítésről (ehhez azonban egyértelmű kívánságok kellenek).

Egy szó, mint száz: szerintem a lehetőség adott, ha akarjuk, élhetünk vele. A kérdés így inkább az, hogy akarunk-e.

Hogy jó példával járjak elöl, a 'Ki mit épít' rovatba fel is töltök pár képet az egyik legutóbbi hajóm, a CARPATHIA óceánjáró 2007-ben készült 'scrach built' makettjének építéséről (elnézést kérek érte, hisz' az Egyesületi mesterek alkotásaihoz ez a hajó semmilyen szempontból sem mérhető, nem hivalkodni akarok tehát vele, csak szeretném bebizonyítani, hogy ha akarjuk, akkor minden különösebb probléma nélkül most is módunkban áll megosztani egymással a honlapon, amit szeretnénk).

Remélem sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy egyesületi modellezőink nagysezrűbbnél nagyszerűbb alkotásai mielőbb felkerüljenek a honlapra, hiszen igazából azoknak a hajóknak a képeit kellene bemutatni, amelyek nemcsak a készítőjüknek szereztek örömet, de a látogatók tucatjainak is országszerte felülmúlhatatlan élményt jelentettek szépségükkel, kidolgozottságukkal, amelyekből nemcsak az alkotók hajók iránti lelkesedését, de a mesterségbeli tudását is kiolvashatták a szemlélők.

Üdv:
Doki

7

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Örülök Doki válaszának, mert ezek szerint élő dologról van szó, modell - makett ügyben és tényleg történik valami. Egyetértek azzal is, hogy általános a közöny, kicsit aktívabbnak kellene lnnünk. Én szívesen adnék tájékoztatást a találkozón elhangzottakról, de toll hiányában nem írtam fel az aktuális programok dátumait, fejből meg nem dolgoznék....
A fórummal kapcsolatban továbbra is fenntartom a véleményemet, szerintem fölösleges így széthúzni.

8

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

-A találkozó eseményei röviden:
-Bicskei János beszámolója a hajóvásárlásról , a tervezett munkákról, a szállításról, a tárolásról.
-Farkas Judit a Zebegényi Hajómúzeum "téliesítésére" kérte fel a tagságot.
-Ákos György beszámolója a Lajtán tett látogatásról, ahol Elnökünkkel bemutatták a hajót John   Rogersnek a Friends of the Cerberus civil szervezet elnökének.
-Bauer József kpt. meghívása koszorúzásra az „Ungvár” Duna tengerjáró hősi halottainak a csepeli Szabadkikötőben állított emléktáblájához. ( időpontot Bicskei Jánostól )
-Margitay-Becht András meghívását tolmácsoltuk a tagságnak az óbudai Tengerészlaktanya emléktáblájánál történő megemlékezésre ( november 4.-e 14 óra )
-A honlap fejlesztésével kapcsolatos felvetések a modellezők részéről.

9

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Csak egy adalék a képfeltöltéshez, ami elhangzott már igényként. Tudom, hogy nem tökéletes megoldás és nem a legegyszerűbb, de belátható időn belül jobb nem lesz - feltéve persze, ha nem csinálja meg más.

Első változat: aki regisztrálva van az Indafoto.hu-n, oda feltöltheti a képeit, és onnan az egyes képeknél a "Beágyazás"-ra kattintva meg is kapja a beszúráshoz szükséges kódot (BBCode):
http://img1.indafoto.hu/1/9/93099_37132cd40e8bd0cd4f2aa4099aa59631/12203631_5219a43f5be473cbc2a9ccc3034294ed_m.jpg

A másik, egyszerűbb, ha csak párszor akarunk képet feltölteni, és nem akarunk saját galériát, a Kepfeltoltes.hu: Feltöltjük a képet, ha akarjuk, ne legyen publikus. Feltöltés után megjelenik a "Fórumokhoz" való kód. A legegyszerűbb, ha az egészet bemásoljuk, és ez lesz:
http://kepfeltoltes.hu/thumb/111019/12203661_d688bcad18d2a9da7c48e77619f21061_m_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Ha pedánsak vagyunk, az "A képet a Képfeltöltés.hu tárolja" szöveget és az azutáni részt ne szúrjuk be.
Ha meg több képet akarunk, mint az ott feltölthető húsz, akkor annak már eleve érdemes valami rendes fotómegosztón tárhelyet regisztrálni, pl. az említett Indafotón, mert ott a feltöltés is gyorsabb (nem egyenként kell, hanem lehet egyszerre is)

10

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Robi, milyen fórumszerkezetet javasolsz? Tény, hogy nagyon szét van osztva (bár egyébként szerintem éppen ezért átlátható a struktúra), ez annak köszönhető, hogy induláskor nagyobb érdeklődésre, így több témára számítottam. Így most valóban lehetne egyszerűsíteni: egy példa lenne egy hierarchikus szint megszüntetése. Így nem lennének kategóriák (ezek most az Egyesületi élet, Hajózástörténet...), a mostani kategóriákból fórumok lennének (ezek most Események, Szervezeti ügyek...). Az összes, jelenlegi fórum alatt található téma ömlesztve bekerülne a neki megfelelő fórumba. Példa: Tanulmányutak topic (http://hajosnep.hu/forum/topic/52/tanulmanyutak/) új helye lenne a mostani Egyesületi élet/Események helyett az Egyesületi élet (ahol az Egyesületi élet egy olyan fórum lenne, mint most az Események).

11

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Tamás, a modellképeket nem emlékszem, átadtad-e, de mindenesetre most nekem nincsenek meg. Egyelőre fölösleges is lenne, erre majd akkor van szükség, ha megvan a kialakult terv arról, mi legyen velük.

12

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Az összefoglalók témájában: ha valaki írna ilyet, jelezze, a lehetőség természetesen adott és bizonyára mindenki örülne neki. Szerintem a legmegfelelőbb hely erre a blog lenne, tehát aki akar, lehet blogadminisztrátor.

13

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Igen valami ilyesmire gondoltam. Abban igazad van, hogy átláthatóbb az eredeti tagoltság, de használat híján szerintem értelmetlen, egy-egy kósza téma itt-ott.  Gondolom a Tamás ha ideje engedi megírja a beszámolót szívesen, pech, hogy most nem volt ott.  De szerintem elég ha egy olyan zanzásított változat kerül fel mint amit én írtam, csak igényesebb fogalmazásban.

14

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Szó volt arról is, hogy nevesítsük magunkat a fórumon, de legalább egy bélyegkép kerüljön fel a tagokról. Ez jó ötlet, de kábé öten-hatan fórumozunk néha-néha, azért nincs sok értelme, de amúgy támogatom.

15

Válasz: Események, melyekről lemaradunk...

Cirkáló írta:

-A találkozó eseményei röviden:
-Bicskei János beszámolója a hajóvásárlásról , a tervezett munkákról, a szállításról, a tárolásról.
-Farkas Judit a Zebegényi Hajómúzeum "téliesítésére" kérte fel a tagságot.
-Ákos György beszámolója a Lajtán tett látogatásról, ahol Elnökünkkel bemutatták a hajót John   Rogersnek a Friends of the Cerberus civil szervezet elnökének.
-Bauer József kpt. meghívása koszorúzásra az „Ungvár” Duna tengerjáró hősi halottainak a csepeli Szabadkikötőben állított emléktáblájához. ( időpontot Bicskei Jánostól )
-Margitay-Becht András meghívását tolmácsoltuk a tagságnak az óbudai Tengerészlaktanya emléktáblájánál történő megemlékezésre ( november 4.-e 14 óra )
-A honlap fejlesztésével kapcsolatos felvetések a modellezők részéről.

Kiegészitésként , még a következő témákról esett szó:
A Pálvölgyi József tagtársunknál rendezett hajómodellező találkozó sikeres megrendezéséről.
A Horváth József " Nautica" kiállitás október 23.- án bontásra kerül és még aznap ujra rendezve a Váci út 163 sz alatt a Bánki Donát szakiskolában .
Szó esett a 2O12. áprilisban esedékes Mosonmagyaróvári  Nemzetközi Makett verseny és kiállitás ideje alatt, egy 3O naposra tervezett kiállitásról.