1

Téma: BAJA 2011

Lassan egy éve történt hogy újraavattuk csicseri Csicsery László és oraviczbányai Mahr Jenő sorhajóhadnagyok felújított síremlékét a bajai Kálvária-dombi temető katonai parcellájában.
Idézet Nagy Áron cikkéből (MNO)
Az 1919-es ellenforradalom hősi halottjainak kegyeleti helye a Lajta monitorról elnevezett emlékév utolsó állomásán a magyar tengerészeti hagyományőrzők öszszefogásának és a Honvédelmi Minisztérium támogatásának eredményeként nyerhetett ismét méltó formát – közölte lapunkkal Balogh Tamás. A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület vezetője elmondta: az első világháborúban tengeralattjáró-parancsnok Csicsery neve a világégés után kapcsolódott össze a Lajtáéval, amikor a Tanácsköztársaság idején hazánk védelmében a cseh intervenciósok ellen vezényelte a hadihajót.
Amikor a kommunista hatalom a magyar nép ellen is be akarta vetni a monitorokat, Csicsery és társai fellázadtak. A lőszerük hamar elfogyott, utánpótlást pedig csak Baján, az antanttól remélhettek, ezért dél felé hajóztak a Dunán. A Lajtát több más hajó is kísérte, köztük a Munka nevű felfegyverzett gőzös. Ez a paksi aknazárnál újra fölvonta a vörös lobogót, mire a Komárom figyelmeztető lövést adott le. A Munka válaszul tüzet nyitott, s bár a párbajból az ellenforradalmi flottilla került ki győztesen, Mahr Jenő s a Lajtára súlyos sérülésekkel átszállított Csicsery László életüket vesztették

http://www.facebook.com/photo.php?v=240 … mp;theater