Téma: Puntisella repülőállomás
Dr. Csonkaréti Károly az Osztrák-Magyar Monarchia tengerészeti repüléséről írt munkái juttatták eszembe, hogy a nem túl távoli múltban Dr. Balogh Tamással a volt puntisellai repülőállomás romjaira leltünk a Fort Punta Christo erőd keresése közben.(akkor még GPS nélkül, elég hiányos információk alapján kerestük a nevezetes objektumot-de megtaláltuk).Miután a Puntizela kemping területére vetődtünk, volt némi sejtésünk, hogy mit találtunk,de mivel az eredeti célunk a Punta Christo erőd volt egy két fotó készítése után tovább álltunk.
A múlt nyáron megnyitották a Póla alatt húzódó alagút-rendszert és egy kitűnő repüléstörténeti kiállítást rendeztek be a Monarchia tengerészeti repüléséről. Itt láttam pár fotót melyeken jól kivehetők voltak a puntisellai épületek a háttérben. Ezen felbuzdulva másnap a helyszínre autóztam és örömmel tekintettem meg ismét a romokat. Sajnos a hangárokból semmi nem maradt meg ( Santa Catarinán majdnem épségben átvészelték az elmúlt száz évet ), a többi gondolom a parancsnoki épület, legénységi szállás lehetett. Jó lenne, ha valaki kiegészítő információkkal tudna szolgálni, mert egy újabb érdekes zarándokhely lehetne.
A http://www.kuk-kriegsmarine.at/ oldalon található puntisellai repülőállomás alaprajzot megpróbáltam a Google Earth műholdas felvételére illeszteni, itt azért látható, hogy elég pontatlan a rajz. A műholdas felvételeken a sólyakocsik sínjei is jól látszanak és nem nagyon lehetett a vázlattal fedésbe hozni. Azért el lehet képzelni a két fotó montázsából, hogy milyen lehetett a bázis.
A sólyakocsi sínjei:
Épületromok: